Pestprotocol
Wat is een pestprotocol?
Een pestprotocol is een verklaring van bestuur, technische commissie, kaderleden, instructeurs, ouders en leden, waarin is vastgelegd dat de verantwoordelijke functionarissen het pestprobleem bij de Alblasserdamse Reddingsbrigade (A.R.B.) volgens een bepaalde werkwijze aanpakken.
Is pesten een probleem?
Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag vind je bij kinderen (en volwassenen) van alle leeftijden, in alle bevolkingsgroepen, op school, thuis en, helaas, ook op de brigade.
Wat is pesten?
Het is belangrijk oog te hebben voor het onderscheid tussen pesten en plagen.
- Plagen is vaak een incidenteel, onbezonnen en spontaan negatief gedrag. M.a.w. het is eerder een onschuldige eenmalige activiteit waarbij humor een rol kan spelen. Het herhaaldelijk en langdurig karakter ontbreekt hier. Het plagen speelt zich af tussen twee (kinderen of groepen) min of meer gelijken.
- Wanneer iemand echter gepest wordt, betekent dit dat hij of zij continue het slachtoffer is van pesterijen. Wat hij of zij ook doet, het is nooit goed. Het pesten speelt niet tussen twee gelijken, maar de onmacht van het slachtoffer staat tegenover de macht van de pester.
Waarom wordt er gepest?
Pesten is een vorm van agressie en als je weet waar de oorzaak ligt, kun je pestgedrag veranderen. Oorzaken van pestgedrag zijn onder meer, het willen verkrijgen van aanzien, een demonstratie van macht, het afreageren van frustratie, of communicatie waarbij nog niet is geleerd wat acceptabel is. Het pestprobleem draait niet alleen om de pester en de gepeste persoon. Op de achtergrond is er een zwijgende groep bij betrokken. Zij vormen het publiek voor de pester, waaraan hij zijn succes afmeet. Er zijn echter ook kinderen die pesten afkeuren, maar zich er niet mee bemoeien.
Wat zijn de gevolgen van pesten?
In de eerste plaats een beschadigd kind. De slachtoffers van pesten kunnen op de lange duur hiervan blijvende schade ondervinden. In de tweede plaats natuurlijk ook de ouders. Zij worden er dagelijks mee geconfronteerd. In de derde plaats heeft de A.R.B. de groep (pester(s) en gepeste kinderen) in haar vereniging. Hierbij draagt de A.R.B. de verantwoordelijk voor de veiligheid van alle kinderen die aan de vereniging zijn toevertrouwd.
Is pestgedrag te tolereren?
Nee, pestgedrag is niet te tolereren. Niemand mag de ogen sluiten voor pestgedrag. Niemand mag aan de kant blijven staan. Om deze reden heeft het bestuur van de A.R.B. het pestprotocol in het leven geroepen. D.w.z. een verklaring van bestuur, technische commissie, kaderleden, instructeurs, ouders en leden, waarin is vastgelegd is dat wij het pestprobleem bij de brigade volgens een bepaalde werkwijze aanpakken
Als pesten toch voorkomt dan hebben we hier het volgende beleid voor:
De aanpak van pestgedrag start altijd bij het lesgevend kader (de instructeurs) of bij de Technische Commissie. De instructeur spreekt direct of op zeer korte termijn met de gepeste persoon en de pester. Indien er daadwerkelijk pestgedrag is vertoont, wordt aan de gepeste persoon duidelijk gemaakt dat de brigade achter hem of haar staat en hem of haar zal helpen om het pestgedrag te stoppen. Aan de pester wordt duidelijk gemaakt dat zijn gedrag niet wordt getolereerd en dat bij herhaling hij hiervoor gestraft wordt in de vorm van uitsluiting van trainingen en activiteiten; dit wordt verder geregeld door middel van het gele- en rode kaart beleid.
🟡 Gele kaart:
Wanneer pesten voor een tweede keer gebeurt zal één van de kaderleden (de instructeurs of de technische commissie) een gele kaart uitdelen. Wanneer een kind een gele kaart ontvangt zal hij of zij deze mee naar huis krijgen om door ouders ondertekend te worden. Deze kaart houdt in dat hij of zij voor het eerstvolgende zwemmoment geschorst zal zijn. Daarnaast worden de ouders per e-mail ingelicht over het verstrekken van de gele kaart.
🔴Rode kaart:
Wanneer een lid een 2e gele kaart ontvangt binnen het lopende zwemseizoen, zal deze gele kaart samen met een rode kaart meegegeven worden naar huis en wederom contact gelegd worden met de ouders. Als gevolg van de rode kaart zal het lid niet meer welkom zijn bij alle volgende zwem momenten of activiteiten die door de brigade worden georganiseerd. Het lid wordt gevraagd de vereniging te verlaten en is niet meer welkom.